o chemii wokół nas

Czy plastik jest dla nas bezpieczny? – rozdział z e-booka „Zdrowy dom bez plastiku”

Czy plastik jest dla nas bezpieczny? – rozdział z e-booka „Zdrowy dom bez plastiku”

MIGRACJA

Pojęcie migracji większości osób kojarzy się zazwyczaj z wędrówkami ptaków lub poszukiwaniem przez ludzi lepszej pracy. Tymczasem dla nas wszystkich bardzo ważne powinno być pojęcie migracji substancji chemicznych do żywności. O takiej migracji mówi się głównie odnośnie do wyrobów, które mają kontakt z żywnością, w tym opakowań do żywności, naczyń, akcesoriów kuchennych itp. Wszystkie tego typu produkty objęte są w Unii Europejskiej regulacjami prawnymi, a wszystkie produkty, które nadają się do kontaktu z żywnością, powinny być oznaczone charakterystycznym oznakowaniem przedstawiającym kieliszek i widelec.

Niestety obecność takiego symbolu nie oznacza, że w przypadku tego tworzywa nie dochodzi do migracji żadnych substancji niebezpiecznych. Zgodnie z art. 3 Rozporządzenia (WE) nr 1935/2004, materiały i wyroby przeznaczone do kontaktu z żywnością nie mogą uwalniać do żywności ich składników w ilościach, które mogłyby stanowić zagrożenie dla zdrowia konsumenta.

Co to oznacza dla nas? Że może dochodzić do migracji substancji potencjalnie niebezpiecznych, ale ich ilości powinny być dla nas bezpieczne. Jednak ja widzę tu pięć dużych problemów:

  • 1. Kontrole produktów do kontaktu z żywnością są wyrywkowe i nie są w stanie wykryć wszystkich nieprawidłowości.
  • 2. To, że coś w tej chwili uważane jest za bezpieczne, wcale nie oznacza, że takie jest. Historia zna wiele substancji, które po latach użytkowania zostały zakazane lub ich używanie jest bardzo ograniczone.
  • 3. Niewłaściwie użytkowane produkty lub zużyte w trakcie częstego użytkowania mogą z czasem stawać się dla nas bardziej niebezpieczne.
  • 4. Często wybieramy tanie produkty, które sprowadzane z krajów azjatyckich i niekoniecznie spełniają europejskie wymogi.
  • 5. Rozporządzenia dotyczą limitów migracji z jednego produktu i nie biorą pod uwagę, że jedna osoba w ciągu dnia może mieć kontakt z większą ilością danej substancji, przez co suma tego, co dostarczane jest przez cały dzień do organizmu, przekracza ilości uważane za bezpieczne.

Substancje chemiczne migrujące do żywności, oprócz tego, że mogą wpływać na nasze zdrowie, mogą również prowadzić do pogorszenie cech sensorycznych żywności, czyli wpływać na jej jakość.

Mimo że zgodnie z prawem w Unii Europejskiej wszystkie produkty do kontaktu z żywnością powinny spełniać odpowiednie wymagania, liczba nieprawidłowości z roku na rok jest coraz większa. Do systemu wczesnego ostrzegania o niebezpiecznej żywności i paszach (ang. Rapid Alert System for Food and Feed – RASFF) wciąż napływają nowe powiadomienia o stwierdzonych przypadkach migracji, a na stronie Sanepidu (https://www.gov.pl/web/gis/ostrzezenia) możemy obserwować wciąż pojawiające się nowe ostrzeżenia z informacją o wycofaniu danego produktu ze sprzedaży. Niestety mało kto o tym wie, więc informacje o wycofywanych produktach często nie trafiają do osób, które już te produkty nabyły. Osoby te mogą każdego dnia korzystać z produktów, które nie są bezpieczne.

Wiele osób uważa, że jeśli coś zostało dopuszczone do sprzedaży, to musi być bezpieczne, kompletnie nie zdając sobie sprawy z istnienia zjawiska migracji jakichkolwiek substancji. Tymczasem warto mieć przynajmniej podstawową wiedzę na ten temat, aby móc świadomie podejmować decyzje, na przykład podczas codziennych zakupów.

Na poziom migracji do żywności wpływa wiele czynników. Jest to nie tylko rodzaj materiału, ale też rodzaj żywności, temperatura, czas trwania kontaktu czy zniszczenie, na przykład, gdy ściskamy plastikową butelkę, może uwalniać się z niej więcej substancji. Niektóre opakowania mają kontakt z żywnością przez kilka minut (na przykład droga ze sklepu do domu), kilka godzin, a inne nawet przez wiele miesięcy czy lat, dlatego badając wpływ danego tworzywa na zdrowie, należałoby przeprowadzić ogromną liczbę testów i wziąć pod uwagę różne sytuacje, a i tak często nie da się wszystkiego przewidzieć.

Polub i udostępnij:


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


error

Podoba Ci sie mój blog?Udostępnij go i polub