o chemii wokół nas

5 pomysłów na prezenty DIY, które zrobisz w swojej kuchni

5 pomysłów na prezenty DIY, które zrobisz w swojej kuchni

Uwielbiam dostawać ręcznie robione prezenty. Jak dla mnie to że ktoś poświęcił swój czas i zrobił coś specjalnie dla mnie to najwspanialszy podarunek. Sama też lubię takie prezenty robić, a czasami ich planowanie zaczynam nawet kilka miesięcy przed świętami.

Pomysłów na takie prezenty jest całe mnóstwo. Ja dziś przedstawię Wam kilka, które możecie przygotować w swojej kuchni.

1. NALEWKI I LIKIERY

Chyba nie znam osoby, która nie byłaby zadowolona z domowej nalewki. Te napoje alkoholowe nie dość, że są pyszne to jeszcze często mają różne wartości zdrowotne, które zależą od tego z czego nalewka została zrobiona.

Teraz jednak już chyba za późno na przygotowanie jakiejś, dlatego proponuję Wam bardzo prosty i szybki w wykonaniu likier jajeczny, czyli AJERKONIAK.

Mam przepis, z którego wykonywałam go kilka lat temu właśnie na święta.

SKŁADNIKI:

  • 7 żółtek
  • puszka mleka skondensowanego słodzonego
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • laska wanilii
  • szklanka wódki

WYKONANIE:

Żółtka należy utrzeć razem z cukrem pudrem i wydrążonymi ziarnami wanilii na gładką masę. Do powstałej masy powoli dodajemy mleko skondensowane cały czas mieszając. Następnie należy powoli dodać alkohol. W międzyczasie dobrze jest próbować czy otrzymany likier nie jest zbyt mocny. Gotowy ajerkoniak należy przechowywać w lodówce. Nadaje się do spożycie dopiero po około dwóch dniach, bo musi się trochę przegryźć.

2. DOMOWE DŻEMY LUB INNE PRZETWORY

Ostatnio wspominałam Wam o tym, że sklepowe dżemy mają bardzo mało owoców w składzie. Najczęściej spotykam takie, gdzie na 100 gramów dżemu owoce to tylko 35 gramów! Dlatego takie domowe dżemy z dużej ilości owoców będą na pewno świetnym prezentem. Jeszcze lepiej jeśli ktoś eksperymentował ze smakami i stworzył coś wyjątkowego, czego w sklepach normalnie nie dostaniemy.

Wiem, że teraz jest już trochę za późno na robienie dżemów, ale może macie jakieś zapasy w spiżarni, którymi chcielibyście się podzielić?

Ewentualnie wciąż można zrobić przetwory z cytrusów lub prażone jabłka z cynamonem. Wykonanie banalnie proste, a smak i aromat idealne na święta.

3. MASŁO ORZECHOWE

Dostałam takie domowe masło orzechowe chyba ze 3 lat temu właśnie na święta. Wcześniej nie przyszłoby mi do głowy, aby zrobić je własnoręcznie. Był to dla mnie prezent nie dość, że pyszny to jeszcze zainspirował mnie do zmiany na lepsze, bo masła które kupowałam wcześniej nigdy nie były 100%.

Teraz zawsze robię je sama, o tak jak opisałam tu -> PRZEPIS NA MASŁO ORZECHOWE

Oczywiście takie masło możecie zrobić z różnych rodzajów orzechów, ale nie tylko, bo również z wiórków kokosowych oraz pestek słonecznika lub dyni.

Można też przygotować masło orzechowe o smaku owocowym dodając do blendowanej masy owoce liofilizowane.

4. DOMOWA VEGETA

W zeszłym roku po zebraniu warzyw i ziół z własnego ogródka, część z nich ususzyłam, a następnie zmiksowałam z przyprawami i powstała domowa przyprawa a’la Vegeta. Ten prezent trafił do osób, które używają tej oryginalnej przyprawy lub kostek rosołowych. Chciałam im pokazać, że można je zamienić na duuużo zdrowsze wersje, a obiady wciąż będą dobre. A nawet jeszcze lepsze, bo bez sztucznych dodatków.

Dokładne proporcje warzyw, ziół i przypraw możecie znaleźć tu -> DOMOWA PRZYPRAWA WARZYWNA

Ja miałam duży ogródek i czas, ale wiem, że nie każdy nimi dysponuje, dlatego z pomocą przyjdą Wam gotowe zestawy suszonych warzyw. Widziałam takie w supermarketach i sklepach ze zdrową żywnością. Do tego suszona natka pietruszki, lubczyk oraz ziarna pieprzu i ziela angielskiego. Wszystko razem do blendera i GOTOWE! Prawda, że proste? Teraz wystarczy przyprawę zapakować w słoiczek, zrobić ładną etykietkę i prezent gotowy.

5. CZEKOLADA

Przepis na przepyszną czekoladę podawałam Wam wielokrotnie na instagramie, więc pozwolę sobie Was tam po niego odesłać.

https://www.instagram.com/p/ByDVFyOIEMk/

Możecie do niej wrzucić dowolne mrożone owoce, orzechy, bakalie, czy inne dodatki, które lubi osoba, dla której taki prezent chcecie zrobić. Jako foremki nadadzą się sylikonowe pojemniczki do lodu lub zwykłe plastikowe pojemniczki wyłożone papierem do pieczenia.

Niestety ta czekolada ma dwa minusy:

  • trzeba ją przechowywać w lodówce, gdyż w wyższych temperaturach się rozpływa, dlatego nie wytrzyma kilku dni zapakowana w paczce
  • bardzo szybko znika, bo jest pyszna. Dlatego też jest duże prawdopodobieństwo, że zjecie ją szybciej niż dacie komuś w prezencie 😉

WIĘCEJ CIEKAWYCH PRZEPISÓW, KTÓRE MOŻNA WYKORZYSTAĆ W OKRESIE ŚWIĄTECZNYM ZNAJDZIESZ W E-BOOKU "zDROWY DOM - ZDROWE ŚWIĘTA"

w promocji na black friday
e-book w cenie kawy



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.