Majonez light bez chemii
Jakiś czas temu porównywałam składy majonezów (⬅️porównanie) i pisałam Wam jak łatwo można zrobić domowy majonez (⬅️przepis) własnoręcznie. Wspominałam wówczas, że produkty typu majonez light, mają zazwyczaj fatalne składy. Na szczęście jak zwykle istnieją super szybkie i proste domowe sposoby dzięki którym możemy jeść zdrowo i nie rezygnować z ulubionych smaków. 🙂
Składniki:
✔️1 ugotowane jajko
✔️1 serek wiejski
✔️1 łyżeczka musztardy
✔️1 łyżeczka octu winnego lub soku z cytryny
✔️sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Wszystkie składniki blendujemy razem i gotowe. 😉
Śmietankę z serka wiejskiego, możecie dodać na koniec już po zblendowaniu pozostałych składników, dzięki czemu będziecie mogli dostosować gęstość majonezu do waszych gustów.
Widziałam wiele przepisów, w których zaznaczone było, że używane jajko musi być jeszcze ciepłe (niektórzy piszą, że nawet gorące), ale nikt nie wyjaśnił dlaczego. Powiem szczerze, że ja robiłam i z ciepłym jajkiem i z takim gotowanym poprzedniego dnia i nie widzę różnicy, ale dzięki temu przypomniał mi się pewien kawał, który może wyjaśni Wam czemu to jajko musi być ciepłe. 😉
Matka uczy córkę jak upiec idealnego kurczaka i wyjaśnia, że pierwszym krokiem jest skrócenie nóg kurczaka.
- Ale po co się to robi? – pyta córka
- Nie wiem. Tak uczyła mnie moja matka, więc ja też tak robię – odpowiada matka
Córka jednak nie daje za wygraną i idzie do babci.
- Babciu dlaczego kurczakowi trzeba obciąć nogi przed pieczeniem?
- Nie mam pojęcia. Zawsze robiłam go tak samo jak moja mama.
Dziewczyna idzie więc do prababci i zadaje to samo pytanie. Na co prababcia mówi:
-
Ja je zawsze odcinałam, bo miałam za małą brytfannę i inaczej by się nie zmieścił.
Jeśli wiecie czemu jajko musi być ciepłe, albo robiliście domowy majonez light z ciepłym i zimnym jajkiem i widzicie różnicę dajcie znać w komentarzu. 😉