Domowa przyprawa warzywna à la Vegeta

Domowa przyprawa warzywna à la Vegeta

Vegeta, Warzywko, Jarzynka to produkty zapewne dobrze Wam znane. Nawet jeśli sami ich nie używacie pewnie kojarzycie je z kuchni mamy, czy babci. Ułatwiają życie, ale czy są zdrowe?

Robiąc swoje pierwsze zakupy po wyprowadzce od rodziców do koszyka wrzuciłam między innymi jedną z tych przypraw, oraz Maggi i kostki rosołowe. Wówczas nie mając zbyt dużego doświadczenia w gotowaniu i polegając jedynie na tym co podpatrzyłam w rodzinnym domu uważałam, że są to przyprawy niezbędne do gotowania. Wstyd się przyznać, ale kostkę rosołową potrafiłam wrzucić nawet do rosołu, żeby był smaczniejszy. Dziś nie kupuję żadnej z nich, a gotowany przeze mnie rosół nigdy nie był tak smaczny. Często gotuję go w dużych ilościach, a następnie odparowuję i mrożę w foremkach do lodu, dzięki czemu mam domowe kostki rosołowe. Mam również sposób na domową „vegetę”, ale zanim podam Wam mój przepis zobaczcie co znajdziecie w sklepowych produktach tego typu:

❌sól – jest na pierwszym miejscu listy składników 9 różnych przypraw, które przeglądałam. Kilogram Vegety kosztuje około 20 zł, a kilogram soli 1 zł…

✔️suszone warzywa – ten składnik jest jak najbardziej na plus, ale niestety jego ilość waha się od 4,2 do 30%

❌wzmacniacze smaku (glutaminian monosodowy, 5’rybonukleotydy disodowe, inozynian disodowy, guanylan disodowy) – zajmują zazwyczaj trzecią pozycję.

❌cukier – obecny w każdej z analizowanych przypraw i to zazwyczaj dość wysoko na liście składników. Ciekawa jestem ile osób używających tych przypraw normalnie dałoby cukier do zupy czy sosu

✔️przyprawy,

❌skrobia kukurydziana,

❌barwnik (ryboflawina),

❌ekstrakt drożdżowy,

❌hydrolizat białka roślinnego,

❌olej rzepakowy.

Przepis na domową przyprawę à la Vegeta

A teraz czas na przepis na domową przyprawę warzywną. Tak, warzywną, bo tu królują warzywa, a nie sól. Swoją drogą soli nie daję wcale, dzięki czemu przyprawy tej mogę też używać do potraw, które podaję synkowi.

Składniki:

✔️6 dużych marchewek

✔️3 pietruszki

✔️pęczek natki pietruszki

✔️korzeń selera

✔️liście selera

✔️kilka gałązek lubczyku

✔️por

✔️czosnek 3 ząbki

✔️cebula 1 sztuka

✔️ziele angielski kilka ziarenek

✔️pieprz ziarnisty kilkanaście ziarenek

Wykonanie:

Marchew, pietruszkę i selera obieramy, myjemy, a następnie przy pomocy nożyka do warzyw kroimy na wióry. Ewentualnie można też zetrzeć je na tarce, na cienkie plasterki. Cebulę kroimy w krążki, por w paski, a czosnek w plasterki. Oddzielamy listki natki pietruszki, selera oraz lubczyku od łodyżek. Wszystko umieszczamy na suszarce do warzyw i suszymy. Czasu suszenia Wam nie podam, bo to zależy w dużej mierze od tego jaką macie suszarkę. Jeśli nie macie suszarki do warzyw, suszyć można też w piekarniku w temperaturze około 70°C i przy uchylonych drzwiczkach. Suszone warzywa rozdrabniamy w blenderze razem z pieprzem i zielem angielskim. Przechowujemy w szczelnie zamkniętych słoiczkach.

warzywa w suszarce

 

Wskazówki:

Jeśli zdarzy Wam się kupić za dużo warzyw lub ziół i istnieje ryzyko, że popsują się zanim je zużyjecie warto pomyśleć o ich ususzeniu. Wtedy kiedy będziecie chcieli zrobić domową przyprawę à la Vegeta będziecie mieli już część składników. Oczywiście suszone warzywa możecie użyć też do innych celów. 🙂

Taka domowa mieszanka suszonych warzyw i ziół jest świetnym pomysłem jeżeli chcecie podarować komuś własnoręcznie robiony prezent.

Jeśli uważacie, że własnoręcznie przygotowanie przyprawy nie jest dla Was to w sklepach dostępne są gotowe mieszanki suszonych warzyw bez soli i innych dodatków. Jest to o wiele lepsze rozwiązanie niż kupowanie tych popularnych przypraw.

pietruszka w suszarce marchewka w suszarce por w suszarce domowa vegeta seler w suszarce domowa przyprawa uniwersalna



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *