Domowa przyprawa warzywna à la Vegeta

Vegeta, Warzywko, Jarzynka to produkty zapewne dobrze Wam znane. Nawet jeśli sami ich nie używacie pewnie kojarzycie je z kuchni mamy, czy babci. Ułatwiają życie, ale czy są zdrowe?
Robiąc swoje pierwsze zakupy po wyprowadzce od rodziców do koszyka wrzuciłam między innymi jedną z tych przypraw, oraz Maggi i kostki rosołowe. Wówczas nie mając zbyt dużego doświadczenia w gotowaniu i polegając jedynie na tym co podpatrzyłam w rodzinnym domu uważałam, że są to przyprawy niezbędne do gotowania. Wstyd się przyznać, ale kostkę rosołową potrafiłam wrzucić nawet do rosołu, żeby był smaczniejszy. Dziś nie kupuję żadnej z nich, a gotowany przeze mnie rosół nigdy nie był tak smaczny. Często gotuję go w dużych ilościach, a następnie odparowuję i mrożę w foremkach do lodu, dzięki czemu mam domowe kostki rosołowe. Mam również sposób na domową „vegetę”, ale zanim podam Wam mój przepis zobaczcie co znajdziecie w sklepowych produktach tego typu:
❌sól – jest na pierwszym miejscu listy składników 9 różnych przypraw, które przeglądałam. Kilogram Vegety kosztuje około 20 zł, a kilogram soli 1 zł…
✔️suszone warzywa – ten składnik jest jak najbardziej na plus, ale niestety jego ilość waha się od 4,2 do 30%
❌wzmacniacze smaku (glutaminian monosodowy, 5’rybonukleotydy disodowe, inozynian disodowy, guanylan disodowy) – zajmują zazwyczaj trzecią pozycję.
❌cukier – obecny w każdej z analizowanych przypraw i to zazwyczaj dość wysoko na liście składników. Ciekawa jestem ile osób używających tych przypraw normalnie dałoby cukier do zupy czy sosu
✔️przyprawy,
❌skrobia kukurydziana,
❌barwnik (ryboflawina),
❌ekstrakt drożdżowy,
❌hydrolizat białka roślinnego,
❌olej rzepakowy.
Przepis na domową przyprawę à la Vegeta
A teraz czas na przepis na domową przyprawę warzywną. Tak, warzywną, bo tu królują warzywa, a nie sól. Swoją drogą soli nie daję wcale, dzięki czemu przyprawy tej mogę też używać do potraw, które podaję synkowi.
Składniki:
✔️6 dużych marchewek
✔️3 pietruszki
✔️pęczek natki pietruszki
✔️korzeń selera
✔️liście selera
✔️kilka gałązek lubczyku
✔️por
✔️czosnek 3 ząbki
✔️cebula 1 sztuka
✔️ziele angielski kilka ziarenek
✔️pieprz ziarnisty kilkanaście ziarenek
Wykonanie:
Marchew, pietruszkę i selera obieramy, myjemy, a następnie przy pomocy nożyka do warzyw kroimy na wióry. Ewentualnie można też zetrzeć je na tarce, na cienkie plasterki. Cebulę kroimy w krążki, por w paski, a czosnek w plasterki. Oddzielamy listki natki pietruszki, selera oraz lubczyku od łodyżek. Wszystko umieszczamy na suszarce do warzyw i suszymy. Czasu suszenia Wam nie podam, bo to zależy w dużej mierze od tego jaką macie suszarkę. Jeśli nie macie suszarki do warzyw, suszyć można też w piekarniku w temperaturze około 70°C i przy uchylonych drzwiczkach. Suszone warzywa rozdrabniamy w blenderze razem z pieprzem i zielem angielskim. Przechowujemy w szczelnie zamkniętych słoiczkach.
Wskazówki:
Jeśli zdarzy Wam się kupić za dużo warzyw lub ziół i istnieje ryzyko, że popsują się zanim je zużyjecie warto pomyśleć o ich ususzeniu. Wtedy kiedy będziecie chcieli zrobić domową przyprawę à la Vegeta będziecie mieli już część składników. Oczywiście suszone warzywa możecie użyć też do innych celów. 🙂
Taka domowa mieszanka suszonych warzyw i ziół jest świetnym pomysłem jeżeli chcecie podarować komuś własnoręcznie robiony prezent.
Jeśli uważacie, że własnoręcznie przygotowanie przyprawy nie jest dla Was to w sklepach dostępne są gotowe mieszanki suszonych warzyw bez soli i innych dodatków. Jest to o wiele lepsze rozwiązanie niż kupowanie tych popularnych przypraw.