Wanilia jest drugą, po szafranie, najdroższą przyprawą świata. Jest droższa od srebra! Jak podawał w 2019 magazyn Forbes 1 kilogram wanilii kosztował wówczas ponad 600 dolarów!
Na szczęście my tak dużych ilości wanilii nie potrzebujemy, a aby zrobić własnoręcznie cukier waniliowy potrzebujemy zaledwie 1-2 laski, a koszt kilku-kilkunastu złotych.
Robiąc taki cukier własnoręcznie możemy sporo zaoszczędzić/ Spójrzcie na ceny różnice w cenach (podane wyliczenia wykonane zostały w listopadzie 2022 roku):
24,38 zł/kg cukru waniliowego marki własnej Auchan;
46,25 zł/kg cukru wanilinowego Dr.Oetker;
269 zł/ kilogram cukru z prawdziwą wanilią Kotanyi, który w składzie ma: cukier puder, wanilia w proszku (6%), naturalny aromat waniliowy (1%)
Podczas gdy wykonanie cukru waniliowego wiąże się z kosztem od 30 do 70 zł. Wszystko zależy od tego gdzie kupimy laski wanilii, bo na allegro można je znaleźć już od 6 zł za sztukę, podczas gdy sklepach spożywczych są to często około 12-14 zł.
Dlatego robiąc cukier waniliowy własnoręcznie uzyskamy go w cenach zbliżonych do cen cukru wanilinowego, jednak jego smak będzie zdecydowanie lepszy, co na pewno wyczujemy w przygotowywanych deserach.