o chemii wokół nas

Mąka kokosowa

Mąka kokosowa

Mąka kokosowa znana jest przede wszystkim osobom na diecie bezglutenowej oraz tym którzy lubią eksperymentować w kuchni i poznawać nowe smaki. Ja pierwszy raz usłyszałam o niej kiedy zakupiłam ebooka z przepisami na fit desery. Niestety cena takiej mąki potrafi odstraszyć, bo kilogram kosztuje ponad 12 zł. Na szczęście, można ją w prosty sposób przygotować samemu w domu i to dużo niższym kosztem. Szczerze mówiąc to robi się ją z odpadków po wykonywaniu mleka kokosowego, bo mąka kokosowa to nić innego jak miąższ kokosowy pozbawiony tłuszczu, wysuszony i rozdrobniony.


Przepis

Składniki:

100 g wiórków kokosowych niesiarkowanych*

2 ✖500 mL wody

Przepis:

  1. Wiórki kokosowe zalewamy 500 mL wody i zostawiamy na kilka godzin, albo na noc
  2. Wszystko podgrzewamy do około 60°C
  3. Blendujemy przez kilka minut
  4. Przelewamy na sitko wyłożone gazą lub pieluchą tetrową
  5. Mleko przelewamy do szklanej butelki lub słoika i przechowujemy w butelce, a wiórki zalewamy pozostałą wodą i znów podgrzewamy do 60°C
  6. Wiórki z wodą znów blendujemy i sączymy na sitku
  7. Odciśnięte wiórki układamy na blasze piekarnika i suszymy około 1,5 godziny w 90°C mieszając co jakiś czas
  8. Wysuszone wiórki blendujemy do uzyskania odpowiedniej grubości mąki.

*o jakości wiórków kokosowych możecie przeczytać tu

Polub i udostępnij:


1 thought on “Mąka kokosowa”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


error

Podoba Ci sie mój blog?Udostępnij go i polub