Domowa chrupiąca granola
Początkowo nie planowałam wrzucać tu przepisu na domową granolę, bo przecież jest on tak prosty, że nie widziałam potrzeby. Dopiero później pomyślałam „Hej, przecież Ty sama zrobiłaś ją pierwszy raz po tym jak przypadkowo wpadłaś na przepis gdzieś w internecie, a wcześniej nawet Ci przez głowę nie przeszło, żeby zrobić ją własnoręcznie”. Jedyny problem polegał na tym, że ja zawsze robię ją na oko. Po swojemu. Wsypuję do miski płatki owsiane, a potem otwieram szafkę i sprawdzam co jeszcze mogę dorzucić. Całość razem z pieczeniem zajmuje mi nie więcej niż 15 minut. Tym razem jednak wzięłam szklankę i odmierzałam idealne moim zdaniem proporcje, aby móc Wam je przekazać.
Mam nadzieję, że ten przepis też zainspiruje Was do przygotowania domowych płatków. A dlaczego? Dlatego, że składy dostępnych na rynku płatków typu granola są zazwyczaj słabe, a nawet jeśli znajdziecie płatki godne zainteresowania to ich cena będzie na pewno wyższa niż tych zrobionych własnoręcznie w domu.
Przepis na domową granolę
Składniki:
✔️3 szklanki płatków owsianych
✔️1 szklanka dowolnych orzechów, mogą być różne rodzaje
✔️1,5 szklanki dodatków: ziarna słonecznika, pestki dyni, siemię lniane, chia, sezam
✔️0,5 szklanki suszonych owoców: rodzynki, żurawina, suszone morele, śliwki itp. (najlepiej bez cukrów, olejów, konserwantów itp o czym możesz przeczytać tu)
✔️ opcjonalnie można dodać kakao, cynamon, przyprawę do piernika lub wiórki czekolady
✔️2-3 łyżki dobrego miód (❌nie sztucznego!)
Wykonanie
Wszystkie składniki oprócz suszonych owoców i czekolady mieszamy ze sobą. Dodajemy miodu i dokładnie mieszamy. Przekładamy wszystko na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy około 10 minut w temperaturze 180C. Do wystudzonej granoli dodajemy suszone owoce i czekoladę. Przechowujemy w zamkniętym pojemniku.
Koniecznie wypróbujcie granoli z orzechami laskowymi, gdyż ich smak po upieczeniu jest cudowny!