Dlaczego domowa Nutella jest lepsza od oryginału?
Kiedy byłam dzieckiem w moim domu zawsze była Nutella, albo jakiś inny krem czekoladowo-orzechowy, który wyjadałam prosto ze słoiczka. Aż dziwne, że nie miałam nadwagi 🤔 Ale powiedzcie szczerze, kto z Was nie wyjadał Nutelli łyżeczką? Teraz kiedy wiem z czego robione są takie kremy już nie ciągnie mnie do nich, gdy widzę je na półce w supermarkecie. Nutella nie jest jeszcze najgorsza, bo ma w składzie aż 13% orzechów laskowych. Tak, aż bo znalazłam krem, który ma 1% orzechów. Oczywiście nie przeszkadzało to producentowi w nazwaniu swojego produktu kremem kakaowo-orzechowym. Widziałam też krem kakaowo-mleczny o smaku orzechowym, gdzie orzechy stanowiły 0,04%. 😂
Przybliżony skład Nutelli przedstawia poniższa grafika.
I jak Wam się podoba? 🤔
Przygotowując ten post weszłam również na stronę porozmawiajmyojakosci.nutella.com.pl Tam producent próbuje nas przekonać, jaka to Nutella jest świetna, bo składa się z „siedmiu wartościowych składników”. Dodatkowo olej palmowy opisany został jako”najwyższej jakości olej roślinny tłoczony ze świeżych owoców pochodzących ze zrównoważonych i identyfikowalnych upraw”, a mleko w proszku jako „starannie wybrane wartościowe mleko”. Fajnie, ze producent się stara, że dbają o środowisko, używają składników z certyfikowanych upraw, dbają o prawa człowieka itd., ale niestety skład Nutelli jest fatalny, tak samo jak setek innych słodyczy. Przedstawiona przeze mnie grafika jest bardzo popularna w internecie i wzbudza dużo sensacji, a przecież podobnie wygląda skład bardzo wielu produktów. Cukier stanowi w Nutelli 56,3%, ale spójrzcie na etykietę pierwszego lepszego dżemu, który macie w lodówce. Sporo, co?
Wracając do Nutelli, co jesli Wam powiem, że jej wykonanie zajmuje kilka minut? Co więcej robi się ją tylko z czterech składników! A smak? Niebo w gębie! Jestem przekonana, że jak spróbujcie domowej wersji nigdy już nie będziecie chcieli jeść oryginału.
PRZEPIS NA DOMOWĄ NUTELLĘ
SKŁADNIKI:
100 g orzechów laskowych
2 łyżki kakao
1 łyżka miodu (dobrej jakości naturalnego miodu)
60 ml mleka
WYKONANIE:
Orzechy prażymy na suchej patelni lub w piekarniku (10-15 minut w 160°C), przekładamy na czystą ścierkę, zawijamy i pocieramy o siebie tak, żeby pozbyć się z orzechów skórki. Jest to konieczne, gdyż skórka ta nadaje goryczy.
Oczyszczone orzechy wrzucamy do blendera i robimy masło orzechowe. Do gotowego masła dodajemy pozostałe składniki i znów blendujemy do otrzymania idealnego kremu.
WSKAZÓWKI
♦ Tak jak pisałam robiąc domowe masło orzechowe bardzo dużo zależy od blendera, więc każdy musi wyczuć swój sprzęt. Mój nie radzi sobie z taką małą ilością, bo rozsypuje mączkę orzechową po ściankach i muszę co chwilę go zatrzymywać i mieszać. Dlatego zawsze robię podwójną ilość i tu raczej nie miewam problemów.
♦ Bawcie się i eksperymentujcie. Podałam bardzo prosty przepis na domową Nutellę, który można dowolnie modyfikować. Kilka przykładów:
- zmiana orzechów na swoje ulubione,
- inne słodzidła zamiast miodu – proponuję ksylitol lub syrop daktylowy (który też łatwo przygotować samodzielnie),
- mleko roślinne zamiast krowiego
- dodatek czekolady, najlepiej gorzkiej – wówczas najlepiej podgrzać mleko i roztopić w nim czekoladę
- dodatek pokruszonych orzechów, gdy ktoś woli wersję bardziej chrupiącą.
Porównanie Nutella vs Domowy Krem Czekoladowo-Orzechowy
Niestety domowa wersja Nutelli jest droższa od oryginału, a to za sprawą orzechów laskowych, które stanowią główny jej składnik. Cena samych orzechów to ponad 30 zł za kilogram, podczas gdy koszt kilograma sklepowej Nutelli to około 26 zł. Jednak pamiętajcie, że kupując gotowy produkt dostajecie cukry w 56,3%, podczas gdy w kremie z podanego przeze mnie przepisu będzie ich tylko około 29%.
Mam nadzieję, że domowa Nutella będzie Wam smakować. Jeśli tak jak ja zostaliście jej wielkimi fanami, a nie chcecie zbankrutować może warto pomyśleć o posadzeniu krzewu leszczyny. Wówczas będziecie mieć dostęp do darmowych orzechów.