o chemii wokół nas

Kaszanka – porównanie składów

Kaszanka – porównanie składów

Sezon grillowy w pełni. Ja już kilka grilli zaliczyłam i nie wiem jak u Was, ale przynajmniej w moim otoczeniu ludzie bardzo często sięgają po gotowe, przyprawione zestawy. Czy na prawdę jesteśmy tak zabiegani, że nie mamy czasu sami przyprawić kawałka mięsa? A może to lenistwo? Bo skoro można kupić gotowe w podobnej cenie to po co się męczyć, przecież zmieszanie kilku ziół, wyciśnięcie czosnku, dodanie oleju czy musztardy to taka ciężka praca. Bo po co brudzić dodatkowe naczynia, jak można otworzyć opakowanie bezpośrednio przed włożeniem na grilla, a potem puste wyrzucić do kosza?

O produktach na grilla i ich składach można by pisać dużo i na pewno nie jest to temat na jeden post, więc możecie spodziewać się, że na tym jednym nie skończę. Dziś nie będzie o gotowych przyprawionych i przekolorowanych karkówkach, czy żeberkach, ani o kiełbasach, w których trzeba doszukiwać się mięsa. Dziś będzie na bogato, bo porównywać będę polski kawior, czyli kaszankę 😉

Kiedyś jako dziecko obserwowałam jak dziadek sam robił kaszankę i byłam w szoku gdy dowiedziałam się, że dodaje się do niej krew. Było to jednak tylko chwilowe zdegustowanie, bo jak tylko skończył to się zajadałam. Jeśli jedliście kiedyś taką świeżo przygotowaną, jeszcze gorącą kaszanką to wiecie o czym mówię. Ja miałam to szczęście, że niedaleko mnie znajdowało się gospodarstwo, w którym zawsze w środy można było kupić domowe wyroby, więc taką cieplutką kaszanką zajadałam się często. W dalszym ciągu kupuję ją tylko tam, a na grillu innej nie ruszę, bo są dla mnie po prostu wstrętne.

Za smak kaszanki odpowiadają proporcje mięs i przypraw użytych do jej produkcji, a w różnych rejonach Polski receptury na mogą się różnić, dlatego też będę zwracać uwagę tylko na zbędne dodatki, takie jak przede wszystkim wzmacniacze smaku i konserwanty.

Porównanie kilku przykładowych kaszanek

1. Kaszanka Wędliny z Dębiny

Skład: kasza gryczana biała i palona, mięso wieprzowe, skórki wieprzowe, sól, hemoglobina, pieprz czarny, majeranek, naturalne jelito wieprzowe

Opinia: ✔Prosty skład bez niepotrzebnych dodatków. 👍

2. Masarnia Kuznocin Kaszanka

Skład: kasza gryczana, podgardle wieprzowe, cebula, krew wieprzowa, majeranek, pieprz, sól. Jelita wieprzowe

Opinia: ✔ Bardzo dobry skład. 👍

3. Sokołów Kaszanka gryczana na grilla

Skład: skórki wieprzowe, tłuszcz wieprzowy, kasza gryczana 16%, woda, mięso wieprzowe 12%, wątroba wieprzowa 12%, krew wieprzowa 12%, podgardle wieprzowe bez skóry 9%, cebula, sól, wzmacniacze smaku: glutaminian monosodowy, 5′-rybonukleotydy disodowe, maltodekstryna, glukoza, przyprawy, ekstrakty przypraw, ocet spirytusowy, hydrolizat białka sojowego, ekstrakt drożdży, substancja konserwująca: azotyn sodu

Opinia: ❌Wzmacniacze, konserwanty, a nawet cukry. Brak informacji o osłonce. 👎

4. Morliny Kaszanka Teściowej

Skład: woda, kasza jęczmienna 19% (zawiera gluten), krew spożywcza wieprzowa, mięso z głów wieprzowych, skórki wieprzowe, tłuszcz wieprzowy, sól, przyprawy i ekstrakty przypraw (zawierają gorczycę), glukoza, białko sojowe, wzmacniacz smaku: glutaminian monosodowy, substancja konserwująca: azotyn sodu

Opinia: ❌Woda na pierwszym miejscu w składzie? Czy ktoś zamawiał koktajl? 😂 Dużo niepotrzebnych dodatków i znów brak informacji o osłonce. 👎

5. Jadów Kaszanka na Grilla

Skład: płuca wieprzowe -18,3%, tkanka łączna wieprzowa -11,8%, mięso wieprzowe -11,8%, woda, kasza gryczana -15,2%, wątroba ziemniaczana-6%, mięso z głów wieprzowych – 6%, sól, przyprawy i warzywa (seler, gorczyca), wzmacniacz smaku- glutaminian monosodowy, tłuszcz wieprzowy 0,6%, krew suszona. Osłonka naturalna wieprzowa

Opinia:❌ Kto mi powie co to jest wątroba ziemniaczana? No i minus oczywiście za glutaminian monosodowy 👎

6. Pamso Kaszanka Pabianicka

Skład: wątroba wieprzowa, kasza gryczana, mięśnie z głów wieprzowych, woda, krew wieprzowa, tłuszcz , wieprzowy, skórki wieprzowe, sól, cebula, przyprawy naturalne, mąka pszenna, olej roślinny (palmowy, nieutwardzony), osłona wieprzowa jadalna

Opinia: ❌Skład całkiem ok, bez tych wszystkich ulepszaczy, dodatku cukru, konserwantów, ale olej palmowy? Wiem, że nieutwardzony jest zdrowszy od utwardzonego i że niektóre firmy wykorzystują olej palmowy pochodzący z certyfikowanych upraw, które nie niszczą ekosystemów, ale po co olej palmowy do kaszanki? 👎

Jaką kaszankę wybrać?

Im skład krótszy tym lepiej. Unikajcie wszelkich wzmacniaczy smaku, konserwantów i wypełniaczy. Sprawdzajcie też z czego zrobiona jest otoczka – najlepsze będą oczywiści jelita wieprzowe. Dobrej kaszanki raczej nie kupicie w supermarkecie. Jeśli nie wiecie gdzie w waszej okolicy możecie taką dostać polecam rozejrzeć się na stronach: lokalnyrolnik.pl czy polskikoszyk.pl.



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.