o chemii wokół nas

Szybkie lody domowe

Szybkie lody domowe

Moimi jedynymi zachciankami ciążowymi były lody. Mogłabym ich jeść po kilka dziennie, ale niestety ich składy zazwyczaj są kiepskie, dlatego musiałam się ograniczać.

Na szczęście niedawno poznałam sposób na szybkie domowe lody, które są bardzo proste w wykonaniu i zdrowe, a dodatkowo można je robić na wiele różnych sposobów.

 

SKŁADNIKI:

☑Dojrzałe banany 🍌

☑dodatki według uznania

 

PRZEPIS PODSTAWOWY:

Banany obieramy, kroimy w plasterki i wkładamy do zamrażarki. Ciężko mi powiedzieć na jak długo, bo każda zamrażarka mrozi inaczej. Ja jak włączę w swojej turbo mrożenie to mam gotowe już po godzinie, ale to jak szybko banan się zamrozi zależy od wielu czynników, również od stopnia załadowania zamrażarki lub od tego czy plasterki ułożycie na płaskiej powierzchni jeden przy drugim czy będą one upakowane gęsto w pojemniku. Proponuję, żebyście włożyli je do zamrażarki dzień wcześniej, a jeśli takie lody Wam posmakują warto mieć zawsze mrożone banany w lodówce na czarną godzinę. 😀

Zamrożone banany wrzucamy do blendera i miksujemy do momentu uzyskania kremowej konsystencji.

W ten sposób otrzymujemy bazę do lodów, którą dalej można wykorzystywać na wiele różnych sposobów.

RÓŻNE WERSJE:

🔹CZEKOLADOWO-ORZECHOWE (moje ulubione) – 1 banan + łyżeczka masła orzechowego + łyżka kakao

 

🔹WIŚNIOWE/TRUSKAWKOWE/MALINOWE/JAGODOWE 🍒🍓 itp- banan + inne mrożone owoce

  

🔹Bakaliowe, waniliowe, kawowe

🔹Miętowe z kawałkami czekolady

 

 

A CO POWIECIE NA LODY NA PATYKU?

banana dzielimy na 2 lub 3 części (zależnie od tego jak dużego loda chcemy otrzymać) i nadziewamy na patyczek do lodów (sprawdzają się też pałeczki do sushi). Czekoladę (o dobrym składzie, najlepiej gorzką) rozpuszczamy w kąpieli wodnej z odrobiną oleju kokosowego. Banana maczamy w roztopionej czekoladzie i umieszczamy w zamrażarce na papierze do pieczenia.

 

WSKAZÓWKI:

🔶Jeśli blender nie daje rady pokruszyć bananów lub innych mrożonych owoców można zostawić je, aby się odrobinę rozmroziły. Sprawi to, że otrzymacie lody o rzadszej konsystencji, ale zawsze można je wtedy włożyć na trochę do zamrażarki.

🔶Jeżeli blender potrafi pokruszyć zamarznięte owoce, ale rozrzuca wszystko na ścianki przez co w okolicach noży tnących nie ma owoców lub noże poruszają się jednak masa w środku wygląda jakby się nie ruszała trzeba trochę pomóc blenderowi, zatrzymać go i ręcznie wymieszać jego zawartość lub spróbować ją ugnieść. Można również dodać odrobinę mleka jednak w ten sposób znów otrzymane lody będą rzadsze.

🔶Lody będą jeszcze bardziej kremowe jeśli doda się do nich serka mascarpone.

🔶I znów zachęcam do eksperymentowania. Banan jest świetną bazą do domowych lodów i można z niego wyczarować niesamowite lodowe desery lub shaki.

🔶Mrożenie banana jest świetną opcją jeśli kupiliście go za dużo i szkoda żeby się popsuł. Dzięki temu zawsze będziecie mieć w lodówce składniki na szybki deser.



2 thoughts on “Szybkie lody domowe”

Skomentuj Kinga Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.