Badania pokazują, że istnieją proste sposoby, które są bardzo skuteczne i polecane do domowego usuwania zanieczyszczeń z owoców i warzyw. Wśród najczęściej proponowanych substancji są ocet, soda oczyszczona i sól kuchenna.
SÓL KUCHENNA
Badania pokazują, że sól kuchenna jest skuteczną metodą usuwania z owoców i warzyw wielu pestycydów. Najlepszy sposób to moczenie ich przez minimum 10 minut w 2% rotworze soli, a następnie wypłukanie pod bieżącą wodą.
OCET
Badania naukowców z Turcji pokazują, że aby mieć pewność, że usuniemy z powierzchni naszych owoców i warzyw jaja glisty ludzkiej – pasożyta, którym możemy zarazić się drogą pokarmową, musimy moczyć nasze owoce/warzywa w 5% roztworze kwasu octowego przez minimum pół godziny.
Ocet, który w większości przypadków możemy kupić w sklepach spożywczych to ocet 10%, więc do takiego mycia należy zmieszać go z wodą w stosunku 1:1.
Warto wiedzieć, że ocet jest również skuteczny w usuwaniu niektórych szczepów bakterii oraz niektórych rodzajów pestycydów.
SODA OCZYSZCZONA
Wiele badań wskazuje na dużą skuteczność stosowania sody oczyszczonej w celu usunięcia pestycydów.
Jeden z proponowanych sposobów to moczenie owoców/warzyw w roztworze 20 gramów (1 płaska łyżka) sody oczyszczonej na 1 litr wody przez około 15 minut.
Ten sposób ma też jednak swoich przeciwników, gdyż soda oczyszczona może powodować rozpad niektórych witamin.
BLANSZOWANIE
Blanszowanie, czyli mycie owoców i warzyw we wrzątku, a następnie przepłukiwanie zimną wodą jest bardzo skutecznym sposobem usuwania szczególnie bakterii i pasożytów. Jednak warto wiedzieć, że ten sposób może też wpływać na ilość cennych substancji odżywczych.
ciekaweb