TV-BZDURY: Są parówki i są Berlinki

TV-BZDURY: Są parówki i są Berlinki

Parówki wielu osobą kojarzą się z produktem idealnym na śniadanie dla dzieci. Czy rzeczywiście są takie idealne jako pokarm dla maluchów, które wciąż rosną i których dieta powinna zawierać jedzenie jak najlepszej jakości?

Parówki idealne na śniadanie

Pamiętam jak po raz pierwszy usłyszałam z czego są robione parówki, prawdę mówiąc nie chciałam o tym słyszeć. Byłam na koloni i kiedy wszyscy zajadaliśmy się parówkami na śniadanie, jedna z koleżanek zaczęła opowiadać, że ona ich nie tknie, bo robione są z krowiego języka i wymion. Trochę mnie to obrzydziło, ale przecież parówki tak bardzo mi smakowały, że nie wyobrażałam sobie, że miałabym przestać je jeść. Po prostu nie myślałam o tym co jest w środku. To bardzo popularna taktyka, bo przecież wiele osób nie czyta składów i udaje, że nie wie co jest w środku. Oczywiście nie mówię tu tylko o parówkach, ale o wszystkim co nas otacza.

Kilka lat później dowiedziałam się co to jest MOM (mięso oddzielone mechanicznie), i doszłam do wniosku, że aby jeść dobre parówki wystarczy unikać tych, w których składzie znajdę ten MoM. Jadłam głównie Berlinki, bo miały mięso lepszej jakości, a za sprawą reklam w telewizji wydawały się dobrym wyborem.

Niestety i w tym przypadku, dobra reklama niestety nie świadczy o jakości, ale o tym, że producenta na nią stać. Wyższa cena jest spowodowana nie dobrym składem, a tym, że to my częściowo za tą reklamę musimy zapłacić.

Skład Berlinek nie jest najgorszy, bo nie zawierają MOMu, a ilość mięsa jest większa niż w wielu dostępnych w sklepach produktów. Niestety ilość niezdrowych dodatków moim zdaniem jest dyskwalifikująca.


Skład Morliny Berlinki Classic: 

mięso wieprzowe (71%), woda, sól, białko sojowe, skrobia modyfikowana, białko wieprzowe kolagenowe, glukoza, stabilizatory (difosforany, trifosforany), wzmacniacz smaku (glutaminian monosodowy), przyprawy, ekstrakty przypraw, przeciwutleniacz (askorbinian sodu), substancja konserwująca (azotyn sodu)


Według norm unijnych parówki muszą zawierać minimum 50% mięsa i niestety takich produktów na rynku jest sporo. Na szczęście są też parówki, które mają go ponad 90%.

Dla porównania poniżej umieściłam dobre składy parówek, których cena jest porównywalna do ceny Berlinek.


Parówki z szynki Kraina Wędlin Nature (Biedronka)

mięso wieprzowe z szynki, sól, przyprawy, ekstrakty przypraw, aromaty naturalne, glukoza, białko wieprzowe kolagenowe, cukier


Parówki z szynki Pikok Pure (Lidl)

mięso z szynki wieprzowej 93%, woda, sól, glukoza, przyprawy, ekstrakty przypraw, białko wieprzowe kolagenowe, naturalne aromaty, acerola w proszku

Zdjęcia składów różnych parówek

DOBRE

PAROWKI PIKOK PURE

ZŁE

TARCZYŃSKI PARÓWKI

BERLINKIPARÓWKI Z SZYNKI SOKOŁÓWSOKOLIKI

Polub i udostępnij:


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Podoba Ci sie mój blog?Udostępnij go i polub