TV-BZDURY: Ciasteczka Belvita, energia na cały poranek

TV-BZDURY: Ciasteczka Belvita, energia na cały poranek

Czy ciastka nadają się na śniadanie?

Według reklamy ciastka Belvita są stworzone specjalnie na śniadanie. Dzięki węglowodanom uwalnianym stopniowo przez 4 godziny mamy energię na cały poranek. Czy to oznacza, że faktycznie są idealne na śniadanie?

Dobry marketing

Sprawdzając ciasteczka Belvita w sklepach internetowych można zauważyć, że w opisie produktu bardzo często znajduje się informacja:

„Pełne Ziarno 5 Zbóż, Delikatnie Wypiekane. Ciastka śniadaniowe belVita to nasza pasja. Dlatego pracując wspólnie z naszymi dostawcami surowców zbożowych wybraliśmy 5 najlepszych pełnoziarnistych zbóż. Połączone podczas procesu delikatnego pieczenia, te wyselekcjonowane i wartościowe zboża stają się pysznymi ciastkami śniadaniowymi. To jedyne ciastka śniadaniowe, dla których udowodniono stopniowe uwalnianie węglowodanów przez 4 godziny, jako część zbilansowanego śniadania. – Bogate w zboża. – Źródło błonnika. – Witaminy B1 i E. – Z pełnym ziarnem. I zostało to udowodnione w kilku badaniach naukowych z ciastkami belVita. By dobrze zacząć dzień, spróbuj zbilansowanego i pysznego śniadania z ciastkami belVita. 4 ciastka belVita (by dostarczyć wolno uwalniane węglowodany). + produkt mleczny (jako źródło wapnia). + porcja owoców (jako dawka witamin). + ciepły napój (by zapewnić odpowiedni stopień nawodnienia). Tak skomponowane śniadanie zapewnia ok. 25% dziennego zapotrzebowania na energię, zgodnie z zaleceniami żywieniowymi.”

Wyboldowane przeze mnie fragmenty to nic innego jak świetny chwyty marketingowy. Sami pomyślcie jak działają na nas takie hasła. Do tego jeszcze witaminy, błonnik i zapewnienie, że ciasteczka są pasją producenta.

Czujemy, że kupujemy coś wyjątkowego. Dlatego wiele osób po nie sięga sięga. Nawet nie myślimy o tym, aby zerknąć na informacje na opakowaniu.

Ciekawa jestem ile osób doczytało, że same ciastka nie wystarczą, że potrzebne jest odpowiednio zbilansowane i zróżnicowane śniadanie. Przecież producent informuje: „Spożywaj w ramach zróżnicowanej i zbilansowanej diety oraz zdrowego stylu życia.”

A co w środku?

Składniki: mąka pszenna 36%, musli 33,3% [zboża pełnoziarniste 24% (płatki owsiane 11,1%, płatki pszenne 9,9%, mąka pełnoziarnista z pszenicy orkisz 1%, płatki jęczmienne 1%, płatki żytnie 1%), rodzynki 7%, suszone kawałki owoców 2,3% (syrop fruktozowo-glukozowy, syrop glukozowy, zagęszczone soki i przeciery (jabłkowy, brzoskwiniowy, morelowy, pomarańczowy), cukier, błonnik pszenny, substancja utrzymująca wilgoć (glicerol), olej palmowy, regulator kwasowości (kwas cytrynowy), substancja żelująca (pektyny), aromat, przeciwutleniacz (kwas askorbinowy), olej słonecznikowy)], cukier, olej rzepakowy, kandyzowana skórka pomarańczowa [skórka pomarańczowa 1%, cukier, syrop glukozowo-fruktozowy, regulator kwasowości (kwas cytrynowy), aromat], składniki mineralne (węglan wapnia, węglan magnezu, żelazo elementarne), substancje spulchniające (węglany amonu, węglany sodu), emulgatory (lecytyna sojowa, E 472e), sól, aromat, odtłuszczone mleko w proszku

Początek wyglądał bardzo ciekawie, niestety kiedy w składzie „zdrowych” ciasteczek pojawia się syrop glukozowo-fruktozowy to chyba coś jest nie tak. Co więcej ciasteczka dosładzane są też syropem glukozowym i cukrem. Mamy też kiepski tłuszcz i skórkę pomarańczową, która potrzebuje dodatkowego aromatu, bo sama w sobie nie jest dość aromatyczna. Witaminy w tego typu produktach to jak dla mnie jedynie próba namówienia kolejnych osób, bo przecież jak mają dodatek witamin to MUSZĄ być zdrowe.

Nie! To nie jest skład zdrowych ciasteczek!

Jasne, nie mają cukru na pierwszym miejscu, tak jak większość tradycyjnych ciastek, ale jeśli mam nazywać jakiś produkt mianem zdrowego i idealnego na śniadanie to mam wobec niego większe oczekiwania.

Dlatego ja wybieram ciasteczka z przepisu, który znajdziecie poniżej.


PRZEPIS:

1 banan

1 jajko

100 gram płatków owsianych

60 gram orzechów

mąka

WYKONANIE:

Płatki owsiane i orzechy rozdrabniamy w blenderze. Dodajemy jajko, banana i ponownie blendujemy do połączenia składników.  Na stolnicy wysypujemy mąkę i łączymy ją ze zblendowaną masą. Zagniatamy dodając mąki do momentu, aż ciasto przestanie się kleić. Ciasto wałkujemy na grubosc 3-4 mm, wycinamy ciastka.  Pieczemy w 180°C przez około 10 minut.

WSKAZÓWKI:

Do ciasteczek można dorzucić również ulubione dodatki takie jak: sezam, ziarna słonecznika, daktyle, żurawinę itp.

ciastka owsiane

zdrowe ciastka



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *