O szkodliwej dla zdrowia chochli i innych akcesoriach kuchennych

Plastikowe akcesoria kuchenne stały się bardzo popularne. Są tanie, ładnie się prezentują a do tego nie rysują powłok patelni i garnków. Jednak czy zastanawialiście się kiedyś z jakiego tworzywa zrobiona jest wasza chochla lub łopatka do przewracania placków?

Kiedy zamieszkałam razem z moim obecnym mężem okazało się, że mam jedno przyzwyczajenie, które wyniosłam z domu rodzinnego, a które jego bardzo denerwowało. Chodziło o to, że gotowałam zupę z chochlą w środku. Oczywiście nie przez cały czas tylko na końcu, kiedy w trakcie przyprawiania próbowałam czy jest już ok. Chochla zawsze zostawała w garnku. Pamiętam, że w domu wkurzało to moją siostrę, bo stalowa łyżka mocno się nagrzewała i parzyła kiedy ktoś chciał jej użyć. Jednak my kupiliśmy sobie akcesoria kuchenne z czarnego tworzywa, które się nie nagrzewało. Łyżka nie parzyła, ale D. twierdził, że on nie chce jeść zupy z plastikiem. Ja wtedy jeszcze naiwnie wierzyłam, że skoro te akcesoria są dopuszczone do kontaktu z żywnością to na pewno nic szkodliwego się z nich nie wytrąca. Trochę zaczęłam się jednak niepokoić kiedy okazało się, że nasza łopatka do przewracania placków nieco się zdeformowała od wysokiej temperatury. Niestety, takich czarnych narzędzi, które kupiliśmy w Ikea używaliśmy jeszcze długo. Mieszkamy razem od 8 lat, a dopiero pół roku temu pozbyłam się ich całkowicie. No dobra, może nie całkowicie, bo zostawiłam je sobie, żeby zrobić dla Was zdjęcie 😉 ale od dawna już ich nie używamy. A poniżej przedstawię Wam kilka badań, które mnie do tego skłoniły.

Akcesoria kuchenne z czarnego nylonu

Materiał, z którego wykonana jest większość akcesoriów kuchennych w czarnym kolorze to nylon.

W latach 2004-2009 duńscy naukowcy prowadzili badania, w wyniku których stwierdzili, że dochodzi do migracji pierwszorzędowych amin aromatycznych (PAAs) z nylonowych akcesoriów kuchennych do żywności. Stężenie metylenodianiliny (MDA) w żywności było nawet ponad 2000 razy większe niż dopuszczalna ilość.

Zgodnie z rozporządzeniem UE materiały i wyroby z tworzyw sztucznych przeznaczone do kontaktu z żywnością, nie mogą uwalniać PAAs w ilości wykrywalnej metodą analityczną o granicy wykrywalności 0,01 mg/kg żywności lub płynu modelowego imitującego żywność

Inne badania prowadzone w późniejszych latach w Norwegii oraz w Polsce również dowodziły, że dochodzi do migracji niebezpiecznych substancji. Ilości te znów były kilkaset, a nawet kilka tysięcy razy większe niż dopuszczalna ilość.

Badania te spowodowały, że niektóre kraje zakazały używania akcesoriów z czarnego nylonu. Jest to też materiał znacznie częściej kontrolowany. Większość tego typu akcesoriów wyprodukowana została w Chinach. Pomyślcie o tych wszystkich narzędziach kupowanych na alliexpress. Ich nikt na pewno nie sprawdzał. To samo tyczy się sprzętów kupowanych na bazarkach czy w sklepach typu „wszystko za 2 zł”. Być może więksi importerzy dbają o certyfikaty i atesty, ale czy wyrywkowe kontrole na pewno są w stanie wykryć niebezpieczeństwo?

Ważną rolę odgrywa tu również RASFF (ang. Rapid Alert System for Food and Feed), który służy do wymiany informacji pomiędzy organami kontroli w Europie. Dzięki niemu możemy dowiedzieć się, że jakiś produkt np. w Niemczech nie spełnił wymagań przez co u nas też jest wycofywany. W latach 2004-2008 odnotowano 119 zgłoszeń dotyczących przekroczeń w akcesoriach kuchennych z czarnego nylonu wyprodukowanych w Chinach.

MDA jak nam zagraża?

4,4`-Metylenodianilina jest substancją, która w wyniku długotrwałego narażenia u ludzi może prowadzić do uszkodzenia wątroby. W badaniach na zwierzętach stwierdzono zmiany w: wątrobie, tarczycy, nerkach i narządzie wzroku. LD50 (ang. lethal dose -dawka śmiertelna) dla szczurów po podaniu dożołądkowym wynoszą 335 ÷ 830 mg/kg masy ciała., a po naniesieniu na skórę królika – 200 mg/kg masy ciała. Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem stwierdziła, że związek ten należy zaliczyć do grupy związków, które mogą powodować raka.

PODSUMOWANIE

Liczne badania naukowe oraz wyrywkowe kontrole wykonywane przez organizacje rządowe dowodzą, że migracja szkodliwych substancji jest faktem. Nawet jeśli nie dotyczy wszystkich produktów wytworzonych z czarnego nylonu to nie możemy być w 100% pewni, że nasza chochla czy łyżka są bezpieczne. Badania nowego produktu mogły nic nie wykazać, ale co po latach użytkowania? Kiedy nasze akcesoria myliśmy w zmywarce i zostawialiśmy w gorącej zupie. Co jeśli pojawiły się na nich zarysowania, jeśli coś się zdeformowało w wyniku działania wysokiej temperatury?

Ja już się tym nie przejmuję. Teraz używam tylko sprzętów ze stali lub drewna. Wam radzę zrobić to samo 😉

Jeżeli interesują Was takie tematy przeczytajcie również:

Poniżej zamieszczam Wam linki do artykułów w tym temacie:

https://ptfarm.pl/pub/File/bromatologia_2009/bromatologia_3_2009/BR3%20s.%200558-0563.pdf (po polsku)

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20640962 (badania duńskie)

https://core.ac.uk/reader/43249702 (badania norweskie)

https://www.epa.gov/sites/production/files/2016-09/documents/4-4-methylenedianiline.pdf (MDA wg amerykańskiego Environmental Protection Agency)

https://www.ciop.pl/CIOPPortalWAR/appmanager/ciop/pl?_nfpb=true&_pageLabel=P27600224401410431343241&id_czynn_chem=367 (o MDA po polsku)

http://yadda.icm.edu.pl/baztech/element/bwmeta1.element.baztech-a53ee464-4ac0-4153-9777-27c269b8260b (MDA po polsku)

Polub i udostępnij:
error

Leave a comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

error

Podoba Ci sie mój blog?Udostępnij go i polub