Mycie owoców i warzyw

Czemu trzeba myć owoce i warzywa?


Po pierwsze, aby usunąć bakterie i pasożyty

Zanim warzywo czy owoc trafi na nasz stół występują setki sytuacji, w których ma ono kontakt z różnymi bakteriami. Zaczynając od nawozów naturalnych, przez proces pakowania i transportu, następnie wszystkie te ręce, które dotykają je w sklepie czy na targu, a nawet kiedy trafią już do naszego domu, na przykład podczas krojenia na tej samej desce, na której wcześniej leżało surowe mięso. W większości są to bakterie, które nie zagrażają naszemu zdrowiu, jednakże mycie warzyw i owoców jest konieczne jeśli chcemy uniknąć zatrucia. Nawet jeżeli będziemy obierać je ze skórki, gdyż bakterie w trakcie obierania przeniesiemy na ręce, skąd bardzo szybko trafią do naszych ust.
Mnie osobiści najbardziej przekonuje myśl, o tych wszystkich rękach, które nie wiadomo, gdzie wcześniej grzebały. 😉

Po drugie, aby usunąć pestycydy, woski, toksyny

Niestety w dzisiejszych czasach warzywa i owoce naszpikowane są różnymi substancjami chemicznymi, które mają zwiększyć uprawy, zabezpieczyć przed pasożytami, grzybami lub owadami czy polepszyć wygląd. Substancje, którymi pokrywane są nasze warzywa i owoce muszą być dopuszczone do użytku na produktach spożywczych, jednakże nie oznacza to, że są dla nas zdrowe. Niektóre z nich choć u nas dozwolone w wielu krajach są już na liście substancji zakazanych. Dodatkowo wiele z tych substancji podejrzewa się o działanie rakotwórcze. Podejrzewa, bo przecież nikt nie robi badań na ludziach…

Jak myć?


Pod bieżącą wodą, płynem do mycia naczyń, a może sparzyć wrzątkiem?
1. Specjalnym płynem, który można kupić w sklepach z ekologiczną żywnością
Preparaty tego typu zabijają bakterie takie jak E-coli, Salmonella i Listeria oraz wypłukują z roślin pozostałości chemicznych nawozów i pestycydów. W ich skład wchodzą substancje takie jak: kwasy jabłkowy, mlekowy, cytrynowy, ekstrakt z aloesu, kokosa lub kukurydzy.
2.Płynem przygotowanym własnoręcznie = tańszym
KROK 1. Usunięcie bakterii
Warzywa i owoce myjemy przez 2-3 minuty w wodzie o odczynie kwaśnym. Roztwór przygotowujemy przez dodanie do litra wody około pół szklanki octu (najlepiej winnego lub jabłkowego) lub 2-3 łyżki kwasku cytrynowego.
KROK 2. Usunięcie pestycydów
Warzywa i owoce myjemy przez 2-3 minuty w wodzie o odczynie alkalicznym, który przygotowujemy dodając jedną czubatą łyżkę sody kuchennej na litr wody.
KROK 3. Warzywa i owoce płuczemy pod bieżącą wodą

Czy to wystarczy?

Podczas, gdy bakterie i pasożyty powinny zostać bez problemu usunięte z naszych warzyw lub owoców, problem pojawia się w przypadku substancji chemicznych, bo zmycie niektórych z nich jest praktycznie niemożliwe, a wiele wnika również pod skórkę. Nie oznacza to jednak, że powinniśmy zrezygnować ze spożywania owoców i warzyw! Są one niezbędne w naszej diecie, więc należy spożywać je codziennie, ale jednocześnie starać się w miarę możliwości unikać produktów, do produkcji których użyto substancji trudnych do usunięcia.

Polub i udostępnij:
error

Leave a comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

error

Podoba Ci sie mój blog?Udostępnij go i polub