Mleko kokosowe
Mleko kokosowe jest kolejnym z produktów, który może mieć zły skład. Też byłam zdziwiona kiedy się o tym dowiedziałam. Myślałam, że to produkt naturalnego pochodzenia. To tak jakby do mleka krowiego dodać coś jeszcze. A jednak znów trafiają się producenci, którzy serwują nam niepotrzebne dodatki. Na szczęście zrobienie mleka kokosowego własnoręcznie jest bardzo proste, a do tego o wiele tańsze.
Przepis
Składniki:
100 g wiórków kokosowych (niesiarkowanych*) lub wiórków z kokosa**
500 mL wody
Wykonanie:
Wiórki kokosowe zalewamy wodą i odstawiamy na kilka godzin lub na noc. Po tym czasie całość podgrzewamy do około 60°C, a następnie blendujemy przez kilka minut. Zawartość blendera wylewamy na gazę rozłożoną na sitku i odciskamy. Odciśnięte mleko trzymamy w lodówce najlepiej w zakręcanej szklanej butelce lub słoiku. Przed użyciem należy wstrząsnąć, gdyż może dochodzić do rozwarstwienia tak jak w przypadku kupnego mleka kokosowego.
WSKAZÓWKI:
Dobierając odpowiednią ilość wody możemy zmieniać gęstość otrzymanego mleka. Jeśli stwierdzicie, że otrzymane mleko jest zbyt gęste do odciśniętych wiórków dodajcie wody, podgrzejcie je, a następnie zblendujcie i następnie znów przelejcie na sitku łącząc z wcześniej odciśniętym mlekiem.
Mleko kokosowe można zamrozić. Dzięki temu można przygotować jednorazowo większą ilość, a następnie tylko wyjmować z zamrażarki kiedy będzie potrzebne.
Nie wyrzucajcie wiórków kokosowych po zrobieniu mleka! Jeśli kupowaliście kiedyś mąkę kokosową zapewne wiecie, że sporo kosztuje. A ja proponuję Wam zrobić mąkę kokosową z odpadków. Zero weste moi drodzy 😉
*Kupując bakalie zwracajcie uwagę czy są to produkty 100%. Niektórzy producenci dorzucają do swoich produktów konserwant i przeciwutleniacz dwutlenek siarki, inaczej E220. Na opakowaniach możecie znaleźć rownież informacje:
- zawiera siarczany (siarczyny)
- konserwowany siarką.
** Wiórki kokosowe możecie otrzymać własnoręcznie rozbierając kokosa na części pierwsze.
- Ostrym narzędziem zróbcie dziurkę w jednym z trzech wgłębień na kokosie
- Wypijcie wodę kokosową 😀
- Uderzcie kokosa kilka razy tłuczkiem do mięsa albo młotkiem
- Miąższ po oddzieleniu ze skorupy obierzcie nożykiem do warzyw a nastepnie zajrzyjcie na tarce
- Robiąc mleko kokosowe ze świeżych wiórek użyjcie mniej wody, niż do wysuszonych wiórek ze sklepu.
Plusy własnoręcznie zrobionego mleka kokosowego to oprócz satysfakcji i dobrego składu oczywiście również względy finansowe. Z 200 gramów wiórek kokosowych (cena około 4 zł) otrzymujemy 1 litr mleka i mąkę kokosową.j
A co kupować?
Jeśli chcecie kupić gotowe mleko kokosowe powinno ono mieć w składzie tylko:
kokos,
wodę.
Niestety dodatków, którymi „raczą” nas producenci jest całe mnóstwo, a najgorsze jest to, że często produkt, który kosztuje ponad 10 zł za litr okazuje się być tragiczny w składzie.
No to co jeszcze możemy znaleźć w mleku kokosowym?
guma guar (E412),
karboksylmetyloceluloza (E466),
monostearynian polioksetylenosorbitolu 60 (E435)
mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych (E471),
kwas cytrynowy (E330)
pirosiarczan sodu (E223)
estry sacharozy i kwasów tłuszczowych (E473),
guma ksantanowa (E415),
pektyna (E440),
cukier trzcinowy,
stewia,
syrop z agawy,
maltodekstryna,
sól,
skrobia z tapioki.
Oczywiście powstały też napoje kokosowe, na które niektórzy się nabierają myśląc, że kupują mleko kokosowe, a tam w składzie, aż 5% kokosa. Szaleństwo.
ryż,
fosforan triwapniowy (E341),
karagen (E407),
guma guar (E412),
guma ksantanowa (E415),
guma gellan (E418),
sól morska,
aromaty,
olej słonecznikowy,
maltodekstryna,
lecytyna słonecznikowa (E322).
Zobaczcie też przepis na mąkę kokosową.
Hej, to moj pierwszy post na forum – witam wszystkich forumowiczow. Martin 🙂