Niejadalna skórka cytrusów

Niejadalna skórka cytrusów

Za każdym razem kiedy na Instagramie wspomnę o skórkach cytrusowych i bananowych dostaję od Was całe mnóstwo wiadomości, w których piszecie, że nigdy nie słyszeliście o ich szkodliwości.

Dlatego czuję się zobowiązana wreszcie stworzyć wpis na blogu, w którym zawarte będą wszystkie znane mi informacje dotyczące tego tematu.

NIEJADALNA SKÓRKA POMARAŃCZY

Cytrusy i banany pokonują długą drogę zanim dotrą do naszych sklepów, dlatego na czas transportu zabezpieczane są substancjami zapobiegającymi ich psuciu oraz sprawiającymi, że wciąż będą wyglądać atrakcyjnie. Producenci informują nas o tym na etykiecie, która zazwyczaj jest przyklejona do kartonu zbiorczego lub siatki z owocami. Niestety większość osób nie zdaje sobie sprawy z tego, że te etykiety też trzeba czytać. A to bardzo duży błąd, bo na niektórych etykietach znajduje się informacja „Skórka nie nadaje się do spożycia”. Nieświadomy konsument kupuje sobie taką cytrynkę i wrzuca ją ze skórką do herbaty lub ściera ją do wypieków. Zjada coś czego nie powinien. Inny kupuje kilka kilogramów takich cytrusów i robi z nich nalewkę używając do tego również skórek, które moczą się w alkoholu przez kilka tygodni.

skórka nie nadaje się do spożycia mamachemik.pl

Czemu nie powinniśmy używać takich skórek? Ponieważ obecne na nich substancje są jednymi z gorszych dopuszczonych do użytku. Wiele z nich podejrzewa się o powodowanie raka, a badania na zwierzętach często wykazują uszkadzanie układu nerwowego, organów wewnętrznych czy powodowanie bezpłodności. To, że substancje zostały dopuszczone do kontaktu z żywnością i że ktoś stwierdził, że ilość jaka pozostaje na owocach nie zaszkodzi ludziom nie oznacza, że są to substancje bezpieczne i że możemy je bez strachu dostarczać do organizmu. Pamiętajcie, że nie każdy organizm jest taki sam, jednej osobie nie wyrządzą krzywdy, a innej wprost przeciwnie. Szczególnie uważać powinny kobiety w ciąży i małe dzieci.

JAK SIĘ OBCHODZIĆ Z CYTRUSAMI I BANANAMI?

  • unikać napojów z cytrusami ze skórką
  • unikać deserów ze skórką cytrusową
  • myć owoce przed obraniem(banany też)
  • myć ręce po obraniu, bo niektóre z tych substancji łatwo przechodzą na naszą skórę

JAK MYĆ CYTRUSY?

Gdy czasami czytam, że jakiś kucharz na swoim blogu zaleca przed starciem skórki cytrynowej najpierw ją wyparzyć, a inny w trakcie gotowania w programie kulinarnym informuje, że najlepiej jest szorować ją szczotką to zastanawiam się skąd oni biorą te informacje? Czy ktokolwiek z nich ma jakieś dobre źródło informacji w tym temacie? Ja nie znalazłam żadnego naukowego dowodu na to, że ten sposób usunie wszystkie substancje.

Jeszcze gorzej jak wielkie portale robią artykuł z przyciągającym tytułem „Cytrusy nas zabijają” ale uspokajają, że wystarczy je umyć.

Jedni proponują sparzanie wrzątkiem, inni moczenie w roztworze sody oczyszczonej. Ja poszukałam, poczytałam i powiem Wam szczerze, że wciąż nie mogę Wam doradzić jak je myć i powiedzieć czy którykolwiek ze sposobów mycia sprawi, że skórka będzie zdrowa. Bo wiem, że podając Wam sposób mycia biorę na siebie odpowiedzialność za Wasze zdrowie.

Nawet gdybym znalazła sposób, który w 100% usunie ze skórki najbardziej popularny ze stosowanych środków, czyli imazalil to skąd mam pewność, że akurat Wasze cytrusy nie były pryskane czymś innym? A może zastosowano na nich kombos dodatków jak na zdjęciu poniżej.

skórka cytrusowa mamachemik.pl

Na pytanie „jak myć cytrusy?” ciężko znaleźć jednoznaczną odpowiedź, bo sposób mycia owoców należałoby dopasować do substancji, które pokrywają skórkę owoców a i tak nigdy nie będziemy mieć pewności czy usuniemy wszystko.

Jeśli do zabezpieczania owoców użyte zostały substancje hydrofobowe (jak np. woski i tłuszcze) to nie ma szans, aby kąpiel we wrzątku pomogła je usunąć. Wówczas lepiej pozostawić owoce w misce z roztworem sody oczyszczonej (np. 2 łyżki sody na litr wody). A czy pomoże szorowanie szczoteczką? Cytrusom nie bardzo. Jeśli przyjrzycie się ich skórce zauważycie, że jest porowata i wszystkie te substancje, którymi owoc był pokrywany wnikają też w pory. Szorowanie szczotką nie pomoże ich stamtąd wydobyć, a co najwyżej może spowodować, że jeszcze więcej substancji w te pory wniknie.

W jednym z artykułów, które czytałam naukowcy przeprowadzali testy na pomarańczach pryskanych imazalilem, czyli substancją, którą najczęściej możecie znaleźć na etykietach. Stwierdzili, że bardzo mała ilość substancji może wnikać przez skórkę do owocu oraz testowali kilka sposobów mycia. Najskuteczniejsza okazała się myjka ultradźwiękowa, ale na owocu w dalszym ciągu pozostała prawie połowa początkowej ilości imazalilu!

CZY TE FUNGICYDY I WOSKI NAM SZKODZĄ?

Pewnie słyszeliście już kiedyś znaną wypowiedź Paracelsusa „ Wszystko jest trucizną i nic nie jest trucizną, bo tylko dawka czyni truciznę „.

WHO (Światowa Organizacja Zdrowia) podaje, że dopuszczalne dzienne spożycie imazalilu to 0,05 mg/kg masy ciała. Oznacza to, że osoba ważąca 50 kg może zjadać dziennie 2,5 mg imazalilu bez znacznych negatywnych skutków dla zdrowia.

Przekroczenie tej dopuszczalnej dziennej dawki jest bardzo mało prawdopodobne, ale czy to oznacza, że w takim razie możemy bez obaw jeść skórkę cytrusów? NIE!

Imazalil zaliczany jest do grupy substancji w przypadku których podejrzewa się, że powodują raka. Określany jest jako substancja toksyczna po połknięciu, a badania na zwierzętach pokazują, że może uszkadzać układ nerwowy i działać szkodliwie na płodność. Dla środowiska też nie jest dobry. W kartach charakterystyk można znaleźć informacje o tym, że działa szkodliwie na organizmy wodne oraz że jest „Szkodliwy dla wody pitnej nawet przy przedostaniu się minimalnych ilości do podłoża”.

Ja odradzam Wam spożywanie chociażby najmniejszych jego ilości. Szczególnie unikać powinny ich kobiety w ciąży oraz małe dzieci. Organizmy najmłodszych nie są tak dostosowane jak nas dorosłych, dlatego nawet najmniejsza ilość może mieć wpływ na ich zdrowie. Unikajcie więc dawania dzieciom do rączek bananów w skórkach lub oraz myjcie ich rączki po obieraniu mandarynek.

CZY CYTRUSY I BANANY MOŻNA WRZUCAĆ DO KOMPOSTOWNIKA

To pytanie męczyło mnie od bardzo dawna. Przede wszystkim banany uznawane są za świetny nawóz, gdyż ich skórki zawierają duże ilości potasu i fosforu. Widziałam mnóstwo przepisów na to jak w domu w słoiku przygotować taki „naturalny nawóz do roślin”, ale czy on rzeczywiście jest taki naturalny skoro zawiera pestycydy?

I tu ponownie, aby odpowiedzieć na pytanie czy skórki cytrusów i bananów nadają się do kompostownika trzeba by było zastanowić się jakie dokładnie substancje je pokrywają oraz jak te substancje mogą zachować się w kompostowniku. Jedne mogą się kumulować, inne rozłożą się do substancji bezpiecznych, inne do niebezpiecznych. Taka sytuacja była z popularnym kiedyś DDT (środek owadobójczy stosowany masowo w XX wieku, obecnie zakazany), który właśnie w glebie rozkładał się do dużo gorszego DDE.

Przypuszczam, że nikt z Was nie ma zamiaru przy każdym wyrzucaniu skórek zastanawiać się czy ta konkretna substancja się nada czy też nie, prawda?

Dlatego ja sugerowałabym, abyście nie używali ich do nawozów i domowych kompostowników. Podobną radę usłyszałam kiedy pytałam warszawskich specjalistów od segregacji śmieci. Niektóre z tych substancji podobno mogą zabijać dżdżownice i hamować procesy zachodzące naturalnie w kompostowniku. Jednak można je wyrzucać do odpadów zielonych ponieważ tam sposób przetwarzania jest inny niż w domowych kompostownikach.

CZY CYTRUSY I BANANY BIO BĘDĄ LEPSZYM WYBOREM?

TAK. Oczywiście owoce pochodzące z bio upraw nie są całkowicie pozbawione dodatkowych substancji chemicznych, ale są to zazwyczaj substancje dla nas bezpieczniejsze, a uprawy są kontrolowane. Dlatego lubicie pić herbatę, w której pływa plasterek cytryny ze skórką, robicie wypieki, do których potrzebujecie skórki cytrusów lub chcecie dać banana dziecku do rączki razem ze skórką wybierajcie właśnie takie owoce. W supermarketach coraz częściej można je znaleźć w atrakcyjnych cenach. Czasami nawet zdarza się, że kosztują mniej niż te z upraw tradycyjnych. Ale pamiętajcie, że takie owoce też trzeba umyć. Mycie usuwa różne bakterie i zanieczyszczenia, które owoc zbierał w trakcie wzrostu czy transportu.

PODSUMOWUJĄC

  • wyparzanie, moczenie w sodzie czy szorowanie nie usunie szkodliwych substancji
  • owoce trzeba myć nawet jeśli wyrzucamy całą skórkę
  • po obieraniu należy umyć ręce
  • do napojów oraz deserów najlepiej jest wybierać cytrusy ekologiczne, ale i tak trzeba je dokładnie umyć
  • nie należy wrzucać skórek cytrusów i bananów do domowych kompostowników lub robić z nich nawozów
  • skórki cytrusów i bananów można wyrzucać do odpadów organicznych

sklep.mamachemik.pl sklep zero waste

Polub i udostępnij:
error


2 thoughts on “Niejadalna skórka cytrusów”

  • Mocze owoce wlasnie w roztworze sody oczyszczonej i mialam nadzieje ze moj sposob na mycie pomaga usunac srodki chemiczne z owocow i warzyw. Staram sie kupowac te bio, ale nie zawsze sie uda. Mieszkam w Anglii i o ile banany mozna kupic bio to juz z cytrusami jest problem.

    • Najlepiej w takim razie zrezygnować z używania skórki. Cytrynę do herbaty obierać, a do deserów nie dodawać skórek. Takie mycie na pewno pomoże, ale niestety nie udało mi się znaleźć żadnych badań, które pokazywałyby jaki procent substancji jesteśmy w stanie usunąć. A ja jestem zdania, że jeżeli pozostająca na skórkach substancja jest rakotwórcza to lepiej całkowicie zrezygnować z jej jedzenia.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


error

Podoba Ci sie mój blog?Udostępnij go i polub