Domowy cukier waniliowy

Domowy cukier waniliowy

Mąż kiedyś mnie zapytał jak mówi się poprawnie wanilia czy wanilina, bo na cukrze, który uważaliśmy za waniliowy jest napisane wanilinowy. Wtedy po raz pierwszy przeczytałam jego skład i stało się jasne, że cukier waniliowy ≠ cukier wanilinowy.

Czy wanilina jest zła?

Wanilina jest substancją, która naturalnie występuje w laskach wanilii, jednakże ta która obecna jest w cukrach wanilinowych jest w 100% syntetyczna. Aromat waniliowy jest jednym z najbardziej popularnych na świecie, stąd też zapotrzebowanie na niego jest bardzo duże, a obecnie tylko około 1% ekstraktów używanych do produktów spożywczych pochodzi z lasek bądź kwiatów wanilii. Obecna produkcja wanilii jest niewystarczająca, aby wypełnić zapotrzebowanie, dlatego na rynku dostępny jest tańszy i łatwiej dostępny zamiennik.

W 2007 roku naukowiec Mayu Yamamoto dostał Nagrodę Ig Nobla (humorystyczny odpowiednik Nagrody Nobla) za wyekstrahowanie waniliny z krowich odchodów.

Istnieje wiele metod otrzymywania waniliny, a naukowcy wciąż szukają jeszcze lepszych, tańszych i łatwiejszych sposobów jej uzyskania. Nie sądzę, aby wanilina z krowich odchodów była obecnie dodawana do naszych produktów spożywczych, nie mniej nie zmienia to faktu, że im mniej przetworzony produkt tym lepiej, dlatego lepiej jest kupić laskę wanilii i przerobić ją własnoręcznie. Wówczas będziemy dokładnie wiedzieli co jest w naszym cukrze waniliowym.

Dodatkowo naturalna wanilia oprócz waniliny jest mieszaniną kilkuset innych związków, więc jedna syntetyczna substancja nie jest w stanie zastąpić oryginalnego produktu.

Ale wanilia jest dużo droższa…

Wanilia jest drugą, po szafranie, najdroższą przyprawą świata, obecnie jest droższa od srebra, a jeden kilogram kosztuje ponad 600 dolarów. Czy oznacza to, że nie stać nas na prawdziwą wanilię i jesteśmy skazani na sztuczny zamiennik? Na szczęście nie.

➡️17, 50 zł kilogram cukru waniliowego „Podniesiony Kciuk” Auchan

➡️248 zł/ kilogram cukru z prawdziwą wanilią Kotanyi, który w składzie ma: cukier puder, wanilia w proszku (6%), naturalny aromat waniliowy (1%)

➡️30 zł/kg domowy cukier waniliowy, gdzie na kilogram cukru mamy 4 laski wanilii

Zanim sprawdziłam cenę cukru wanilinowego sądziłam, że domowy cukier waniliowy wychodzi taniej niż jego syntetyczny zamiennik. Kiedy sama robiłam go po raz pierwszy trafiłam na jakimś blogu na informację, że cenowo wychodzi dużo taniej, jednak od czasu napisania czytanego przeze mnie wpisu ceny lasek wanilii poszły w górę. Obecnie najtaniej można je kupić na allegro. Ja co jakiś czas robię duże zakupy i kupuję np. orzechy, ziarna, sodę, itp. w kilogramowych paczkach. Ceny są niższe niż w sklepach stacjonarnych i nawet po dodaniu kosztów wysyłki wychodzi dużo taniej. Wówczas też robię zapasy lasek wanilii. Ostatnio placiłam 7 zł za sztukę, podczas gdy w Auchan kosztowała prawie 12 zł. W ten sposób za kilogram cukru i 4 laski wanilii płacę około 30 zł. Koszt najtańszego cukru wanilinowego jaki znalazłam to 17,50zł jednak są też takie, które kosztują 35 zł! Dlatego uważam, że lepiej jest zrobić domowy cukier waniliowy, bo ceny są porownywalne, a czas wykonania bardzo krótki.

Przepis na domowy cukier waniliowy

Składniki:

✔️1 laska wanilii

✔️250 g cukru

Wykonanie:

Laskę wanilii przekrajamy wzdłuż, otwieramy, a następnie ze środka wyskrobujemy ziarna wanilii, które przekładamy do pojemnika z cukrem. Dokładnie mieszamy. Następnie do środka wrzucamy też oczyszczoną z ziaren laskę wanilii podzieloną na trzy kawałki. Co jakiś czas potrząsamy pomnikiem. Cukier waniliowy jest gotowy po około dwóch tygodniach, kiedy całość przejdzie już waniliowym aromatem.

Wskazówki:

🔹Oczywiście znów zachęcam do eksperymentów. Stwórzcie swój idealny cukier waniliowy, zmieniając ilość dodawanej wanilii na idealną dla Was. Zmieniajcie też cukier. Wolicie trzcinowy? A może ksylitol? Grubość cukru też ma znaczenie. Ja wybieram drobny cukier do wypieków, ale możecie stosować ten zwykły, albo cukier puder. W wykonywaniu czegoś własnoręcznie najlepsze jest właśnie to, że robicie coś konkretnie pod siebie, takie jakie najbardziej lubicie. I oczywiście ta satysfakcja… Domowy cukier waniliowy ma jeszcze jedną zaletę, ja przynajmniej raz w tygodniu otwieram słoiczek i go wącham. Zapach jest cudowny.

🔹Jeśli używaliście do czegoś ziarna wanilii nie wyrzucajcie pustej łupiny. Przetnijcie ją i wrzućcie do słoiczka z Waszym cukrem Waniliowym.


Literatura:

https://www.forbes.pl/biznes/ceny-wanilii-w-2018-r-przyprawa-drozeje/1k5rfr0

https://pl.wikipedia.org/wiki/Laureaci_Nagrody_Ig_Nobla#2007

Polub i udostępnij:
error


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


error

Podoba Ci sie mój blog?Udostępnij go i polub