Domowy cukier waniliowy

Domowy cukier waniliowy

Kiedyś zostałam spytana jak mówi się poprawnie wanilia czy wanilina, bo na cukrze, który uważaliśmy za waniliowy jest napisane wanilinowy. Wtedy po raz pierwszy przeczytałam jego skład i stało się jasne, że cukier waniliowy i cukier wanilinowy to dwie różne orodukty.

Choć w przypadku tego pierwszego dużo częściej można się spotkać z nazwą CUKIER Z PRAWDZIWĄ WANILIĄ. Ta jedna literka, którą różnią się słowa wanilia i wanilina, bywa niezauważalna przy szybkich zakupach, więc w sumie nie dziwię się, że producenci podkreślają tą różnicę, gdy w ich produkcie rzeczywiście użyta jest przyprawa, a nie jej syntetyczny odpowiednik.

WANILINA - CO TO TAKIEGO?

Wanilina jest substancją, która naturalnie występuje w laskach wanilii, jednakże ta która obecna jest w cukrach wanilinowych jest w 100% syntetyczna.

Aromat waniliowy jest jednym z najbardziej popularnych na świecie, stąd też zapotrzebowanie na niego jest bardzo duże. Obecnie tylko około 1% ekstraktów używanych do produktów spożywczych pochodzi z lasek bądź kwiatów wanilii. Produkcja wanilii jest niewystarczająca, aby wypełnić zapotrzebowanie, dlatego na rynku dostępny jest tańszy i łatwiej dostępny zamiennik. a jak się go produkuje?

W 2007 roku naukowiec Mayu Yamamoto dostał Nagrodę Ig Nobla (humorystyczny odpowiednik Nagrody Nobla) za wyekstrahowanie waniliny z krowich odchodów.

Istnieje wiele metod otrzymywania waniliny, a naukowcy wciąż szukają jeszcze lepszych, tańszych i łatwiejszych sposobów jej uzyskania. Oczywiście wanilina z krowich odchodów nie jest wykorzystywana do produkcji cukrów wanilinowych. Jest to ciekawe i zabawne odkrycie, ale tak jak wspomniałam, są też inne sposoby, produkcji tej substancji.

Obecnie na etykietach cukrów wanilinowych możecie zauważyć skład:

  • cukier, wanilina
  • cukier, etylowanilina.

Etylowanilina i wanilina to różne substancje i choć smakiem przypominają prawdziwą wanilię to różnica jest wyczuwalna, bo przecież prawdziwa wanilia ma w składzie kilkaset różnych substancji.

Ale wanilia jest dużo droższa...

Wanilia jest drugą, po szafranie, najdroższą przyprawą świata. Jest droższa od srebra! Jak podawał w 2019 magazyn Forbes 1 kilogram wanilii kosztował wówczas ponad 600 dolarów! 

Na szczęście my tak dużych ilości wanilii nie potrzebujemy, a aby zrobić własnoręcznie cukier waniliowy potrzebujemy zaledwie 1-2 laski, a koszt kilku-kilkunastu złotych.

Robiąc taki cukier własnoręcznie możemy sporo zaoszczędzić/ Spójrzcie na ceny różnice w cenach (podane wyliczenia wykonane zostały w listopadzie 2022 roku):

➡️24,38 zł/kg cukru waniliowego marki własnej Auchan;

➡️46,25 zł/kg cukru wanilinowego Dr.Oetker;

➡️269 zł/ kilogram cukru z prawdziwą wanilią Kotanyi, który w składzie ma: cukier puder, wanilia w proszku (6%), naturalny aromat waniliowy (1%)

Podczas gdy wykonanie cukru waniliowego wiąże się z kosztem od 30 do 70 zł. Wszystko zależy od tego gdzie kupimy laski wanilii, bo na allegro można je znaleźć już od 6 zł za sztukę, podczas gdy sklepach spożywczych są to często około 12-14 zł. 

Dlatego robiąc cukier waniliowy własnoręcznie uzyskamy go w cenach zbliżonych do cen cukru wanilinowego, jednak jego smak będzie zdecydowanie lepszy, co na pewno wyczujemy w przygotowywanych deserach.

PRZEPIS NA DOMOWY CUKIER WANILIOWY

Składniki:

✔️1 laska wanilii

✔️250 g cukru

Wykonanie:

Laskę wanilii przekrajamy wzdłuż, otwieramy, a następnie ze środka wyskrobujemy ziarna wanilii i przekładamy je do pojemnika z cukrem. Dokładnie mieszamy. Następnie do środka wrzucamy też oczyszczoną z ziaren laskę wanilii podzieloną na trzy kawałki. Pojemnik z naszym cukrem odstawiamy na około dwa tygodnie. Co jakiś czas warto potrząsnąć słoinkiem, aby wymieszać lepiej jego zawartość. Cukier waniliowy jest gotowy po około dwóch tygodniach, kiedy całość przejdzie już waniliowym aromatem.

WSKAZÓWKI

🔹Oczywiście zachęcam do eksperymentów. Stwórzcie swój idealny cukier waniliowy, zmieniając ilość dodawanej wanilii na idealną dla Was. Zmieniajcie też cukier. Wolicie trzcinowy? A może ksylitol? Grubość cukru też ma znaczenie. Ja wybieram drobny cukier do wypieków, ale możecie stosować ten zwykły, albo cukier puder. W wykonywaniu czegoś własnoręcznie najlepsze jest właśnie to, że robicie coś konkretnie pod siebie, takie jakie najbardziej lubicie. I oczywiście ta satysfakcja… Domowy cukier waniliowy ma jeszcze jedną zaletę, ja przynajmniej raz w tygodniu otwieram słoiczek i go wącham. Zapach jest cudowny.

🔹Jeśli używaliście do czegoś ziarna wanilii nie wyrzucajcie pustej łupiny. Przetnijcie ją i wrzućcie do słoiczka z Waszym cukrem waniliowym. W ten sposób można jeszcze bardziej zwiększyć jego aromat wykorzystując coś co normalnie wiele osób wyrzuca do kosza.


Literatura:

https://www.forbes.pl/biznes/ceny-wanilii-w-2018-r-przyprawa-drozeje/1k5rfr0

https://pl.wikipedia.org/wiki/Laureaci_Nagrody_Ig_Nobla#2007

WIĘCEJ CIEKAWYCH PRZEPISÓW, KTÓRE MOŻNA WYKORZYSTAĆ W OKRESIE ŚWIĄTECZNYM ZNAJDZIESZ W E-BOOKU "zDROWY DOM - ZDROWE ŚWIĘTA"

w promocji na black friday
e-book w cenie kawy

WIĘCEJ CIEKAWYCH PRZEPISÓW, KTÓRE MOŻNA WYKORZYSTAĆ W OKRESIE ŚWIĄTECZNYM ZNAJDZIESZ W E-BOOKU "zDROWY DOM - ZDROWE ŚWIĘTA"



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *